FŐZZ VELÜNK!

KECSKESAJTTAL TÖLTÖTT FÜGE

Hozzávalók:

  • 12 friss füge

  • 110 g puha kecskesajt

  • 1 teáskanál extra szűz olívaolaj

  • Só és frissen őrölt fekete bors

  • 1/4 csésze datolya szirup (mézzel helyettesíthető)

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt majd, vágd le a füge szárait, és minden egyes füge tetejébe vágj egy "X" -t, a gyümölcs alsó harmadáig. Helyezd a fügéket egy sütőpapírral bélelt tepsibe . Ha kissé ingatagok, akkor vágj le egy kicsit a füge aljáról, hogy egyenesen álljanak.

  2. Helyezz egy kecskesajtot nyomózsákba, és meleg kézzel masszírozd, amíg meg nem puhul. Vágj le egy kis lyukat a zacskó egyik alsó sarkán, és a sajtot mindegyik fügébe nyomd bele, egyenletesen elosztva a 12 füge között.

  3. Finoman kend meg a fügéket olívaolajjal, és szórd meg kevés sóval és frissen őrölt fekete borssal.

  4. Süsd a fügéket addig, amíg apró barna foltok jelennek meg a kecskesajton. A datolyamézet vagy a mézet ekkor óvatosan fel kell melegíteni egy kis lábasban, könnyen önthetőnek és melegnek kell lennie, de nem forrónak.

  5. Kivesszük a fügét a sütőből, és ráöntjük meleg datolyamézet.

JERUZSÁLEMI CSICSÓKA LEVES

Szukot ünnepe egyike a három zarándok ünnepnek, ehhez kapcsolódva ajánljuk neked a Jeruzsálemi csicsóka leves receptjét.

Hozzávalók:

  • 1 kg csicsóka

  • 1 evőkanál olívaolaj

  • 1 fej fehér főzőhagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 2 és fél csésze zöldségleves alaplé

  • 1 doboz kókusztej

  • Só és fekete bors

  • Csipet cayenne bors

  • Apróra vágott gesztenye vagy apróra vágott pisztácia díszítésnek

Elkészítés:

  1. Hámozzuk meg a csicsókát, majd aprítsuk fel kis darabokra. Egy leveses fazékban melegítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Az apróra vágott hagymát puhára pároljuk. Majd hozzáadjuk a fokhagymát, és még 1-2 percig pároljuk, amíg illatos nem lesz.

  2. Adjuk hozzá az apróra vágott csicsókát, és öntsük fel zöldség-alaplével. Forraljuk fel, majd pároljuk az articsókát 20-25 percig, időnként megkeverve, amíg puha nem lesz.

  3. Keverjük hozzá a kókusztejet, és alacsony lángon főzzük tovább. Ízlés szerint adjunk hozzá egy csipet cayenne-t, sót és borsot.

  4. Levesszük a levest a tűzről, majd botmixer segítségével pépesre turmixoljuk.

  5. Díszítsük apróra vágott gesztenyével vagy pisztáciával.