SÜTŐTÖKÖS BROWNIE
Hozzávalók:
A sütőtökös részhez
6 - 700 g sütőtök
¼ szerecsendió lereszelve
2 csipet fahéj
Az alaptésztához
130 g olvasztott vaj
200 g barna cukor
3 db tojás
100 g liszt
2 csipet sütőpor
A csokis részhez
30 g kakaópor
150 g vagy apróra tördelt csoki csokipasztilla
Elkészítés:
A sütőtököt meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg meg nem puhul. Ezután a fűszerekkel egy aprítógépben, amennyire tudjuk, lezúzzuk.
Az alaptésztához a vajat összekeverjük a cukorral, majd kihabosítjuk a tojásokkal.
Ezután csomómentesre keverjük a liszttel és a sütőporral.
A tészta egyik felét beleöntjük az aprítógépbe, amiben a sütőtök van, majd jól lezúzzuk.
A maradék tésztába belekeverjük a kakaóport és a csokit.
A sütőpapírral bélelt tepsi aljára rakjuk a csokis keverék ¾-ét, elsimítjuk, majd erre jöhet a sütőtökös rész.
A maradék csokis tésztát nagyobb pöttyökben rárakjuk és egy kis késsel belehúzgálunk, hogy mintás legyen a teteje.
180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Ha kicsit hűlt, kockákra vágva tálaljuk.
KECSKESAJTTAL TÖLTÖTT FÜGE
Hozzávalók:
12 friss füge
110 g puha kecskesajt
1 teáskanál extra szűz olívaolaj
Só és frissen őrölt fekete bors
1/4 csésze datolya szirup (mézzel helyettesíthető)
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt majd, vágd le a füge szárait, és minden egyes füge tetejébe vágj egy "X" -t, a gyümölcs alsó harmadáig. Helyezd a fügéket egy sütőpapírral bélelt tepsibe . Ha kissé ingatagok, akkor vágj le egy kicsit a füge aljáról, hogy egyenesen álljanak.
Helyezz egy kecskesajtot nyomózsákba, és meleg kézzel masszírozd, amíg meg nem puhul. Vágj le egy kis lyukat a zacskó egyik alsó sarkán, és a sajtot mindegyik fügébe nyomd bele, egyenletesen elosztva a 12 füge között.
Finoman kend meg a fügéket olívaolajjal, és szórd meg kevés sóval és frissen őrölt fekete borssal.
Süsd a fügéket addig, amíg apró barna foltok jelennek meg a kecskesajton. A datolyamézet vagy a mézet ekkor óvatosan fel kell melegíteni egy kis lábasban, könnyen önthetőnek és melegnek kell lennie, de nem forrónak.
Kivesszük a fügét a sütőből, és ráöntjük meleg datolyamézet.
JERUZSÁLEMI CSICSÓKA LEVES
Szukot ünnepe egyike a három zarándok ünnepnek, ehhez kapcsolódva ajánljuk neked a Jeruzsálemi csicsóka leves receptjét.
Hozzávalók:
1 kg csicsóka
1 evőkanál olívaolaj
1 fej fehér főzőhagyma
2 gerezd fokhagyma
2 és fél csésze zöldségleves alaplé
1 doboz kókusztej
Só és fekete bors
Csipet cayenne bors
Apróra vágott gesztenye vagy apróra vágott pisztácia díszítésnek
Elkészítés:
Hámozzuk meg a csicsókát, majd aprítsuk fel kis darabokra. Egy leveses fazékban melegítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Az apróra vágott hagymát puhára pároljuk. Majd hozzáadjuk a fokhagymát, és még 1-2 percig pároljuk, amíg illatos nem lesz.
Adjuk hozzá az apróra vágott csicsókát, és öntsük fel zöldség-alaplével. Forraljuk fel, majd pároljuk az articsókát 20-25 percig, időnként megkeverve, amíg puha nem lesz.
Keverjük hozzá a kókusztejet, és alacsony lángon főzzük tovább. Ízlés szerint adjunk hozzá egy csipet cayenne-t, sót és borsot.
Levesszük a levest a tűzről, majd botmixer segítségével pépesre turmixoljuk.
Díszítsük apróra vágott gesztenyével vagy pisztáciával.